rowmjr[title]
الخلاصة

الملخص
علاقة تركيز سكر الكلوكوز في المصل واللعاب، مقياس حامضية اللعاب، نسبة تسوس الاسنان و الحالة الصحية للثة وانسجة الفم عند مرضى السكري.
المقدمة: يعد مرض السكري مرض مزمن يؤثر على عدة اجزاء من الجسم، ان العديد من امراض الفم لها ارتباط بمرض السكري مع زيادة خطورة الاصابة بتسوس الاسنان وامراض اللثة. ان مرض السكري يمكن ان يؤدي الى نقص في افراز اللعاب بسبب زيادة عدد مرات الادرار في حالات السكر غير المنظمة بالعلاج. تهدف الدراسة الحالية الى حساب ومقارنة تركيز السكر في الدم واللعاب، مقياس حامضية اللعاب و نسبة حدوث وزيادة خطورة الاصابة بتسوس الاسنان والتهابات اللثة بين مرضى السكري وغير المرضى.
المواد والطرق: تشمل الدراسة 40 مريض مقسمين الى مجموعتين: المجموعة الاولى تضمنت 20 مريض غير مصابين بمرض السكري والمجموعة الثانية تضمنت 20 مريض مصابين بداء السكري. تم قياس نسبة السكر في الدم واللعاب في وضعية الصيام وحامضية اللعاب لكل مريض، تم تحديد مقياس التسوس باستخدام معدل الاسنان المسوسة والمفقودة والمحشوة ومعدل التهابات اللثة.
النتائج: كان تركيز سكر الكلوكوز في اللعاب اكبر بشكل مؤثر عند مرضى السكري للنوعين الاول والثاني بالمقارنة مع غير المصابين. هنالك ارتباط وثيق بين تركيز سكر الكلوكوز في الدم مع تركيزه في اللعاب في مجموعتي هذه الدراسة مما يدل على امكانية استخدام تركيز الكلوكوز في اللعاب كوسيلة لمراقبة مستوى الكلوكوز عند مرضى السكري. كان مقياس حامضية اللعاب 6,51 لدى مرضى السكري بالمقارنة مع غير المصابين حيث كانت قيمة الحامضية 7,88 . كان معدل الاسنان المسوسة والمفقودة والمحشوة يساوي 8,10 لدى مرضى السكري بالمقارنة مع غير المصابين حيث كانت قيمته هي 1,15 وكذلك الحال بالنسبة لمعدل التهابات اللثة الذي كانت قيمته 4،0 بالمقارنة مع 0.45 .
الاستنتاج: مرض السكري واحد من الامراض الايضية المتضمنة لامراض الغدد اللعابية عن طريق تاثير الكثير من العوامل الداخلية والخارجية التي تؤدي الى خلل في تركيب ووظيفة اللعاب، خلل في حامضية اللعاب و التهاب اللثة الناتج عن تفاقم الاستجابة الالتهابية للنبيت المجهري في اللثة.

ABSTRACT
Introduction: various oral diseases have been detected in diabetes mellitus patients mainly dental caries and periodontal diseases. Diabetes Mellitus reduced salivary secretion occured due to pronounced polyuria in non-controlled and inadequately controlled cases. Whole saliva can be collected non-invasively and by individuals with limited training. Aim: the present study was aimed to estimate and correlate the plasma and salivary glucose levels in diabetic and nondiabetic subjects, with special reference to age. Determination of salivary pH in diabetic and non-diabetic subjects and cmparison of the prevalence with an increased risk of dental caries and periodontal diseases. Materials and Methods: Study involved 40 subjects, distributed in two groups; (1) 20 non-diabetic subjects (control group) (2) 20 uncontrolled diabetic subjects. Fasting blood and saliva glucose levels and salivary pH for each subject were measured with the help of biochemical analyser and digital pH meter, respectively. Caries index was recorded using decay, missing, filled, treatment (DMFT) index and periodontal diseases recording by periodontal disease index (PDI). Results: The salivary glucose levels were significantly higher in group 1 and group 2 diabetics when compared with controls. The salivary glucose levels show a significant correlation with plasma glucose levels between study populations, suggesting that salivary glucose levels can be used as a monitoring tool for predicting glucose level in diabetic patients. Decrease in the mean salivary pH of 6.51 in the study group, compared to the normal mean salivary pH of 7.88 in the control group. The mean DMFT index was higher in the study group (8.10) when compared to that of control group (1.15). The mean PDI score was also higher in the study group (4.0) as compared to that of the control group (0.45).
Conclusion: saliva glucose can be used as an indicator for diabetes. There was a significant relationship between the diabetes mellitus and increased incidence of dental caries and periodontitis. There was also a significant reduction in the salivary pH in diabetes mellitus patients, compared to that of non diabetic subjects.
Key words: Diabetes mellitus, dental caries, periodontal disease, saliva pH and salivary glucose estimation.